Maaeluministeeriumi teatel pööravad toidutee ettevõtted tavapärasest suuremat tähelepanu Eesti toidu edendamisele ning kodumaise tooraine kasutamisele.
„Maapiirkondade toitlustusasutusi ühendava Eesti Toidutee avamine Hiiumaal on sümboolne, sest saar on valitud 2016. aasta toidupiirkonnaks,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse rohkem kui ühe meetri pikkuse leiva lahtilõikamisel. „Maapiirkondade toitlustusasutuste ühinemine Eesti Toiduteeks aitab kohalikku toidukultuuri senisest paremini esile tuua ja parandab ettevõtete enese tutvustamise ning turundamise võimalusi.“
MTÜ Eesti Maaturism tegevjuhi Raili Mengeli sõnul on Eesti Toidutee heaks ja praktiliseks teejuhiks meie kohalike toitude juurde.
Viimase aasta jooksul on kõik Eesti Toidutee ettevõtted saanud personaalset nõu nii menüü koostamise, kohalike toorainete kasutamise kui ka teeninduse parandamise kohta. Eesti Toiduteed veab maaeluministeeriumi tellimusel maapiirkondade turismiettevõtteid ühendav MTÜ Eesti Maaturism. Eesti Toidutee kohta saab rohkem teavet aadressil www.toidutee.ee.
Laupäeva õhtul kuulutati Suuremõisa lossis välja Hiiumaa maitsete aasta ja maaeluminister andis Hiiu maavanemale üle 2016. aasta toidupiirkonna tiitli ja 1,5 meetri pikkuse rändkahvli, mis hakkab koos tiitliga liikuma mööda toidupiirkondi. Pühapäeval anti Hiiu vallavanemale üle Hiiumaa maitsete aasta lipp, mis heisatakse Kärdla keskväljakul.
Eesti Toidutee on osa müügiedenduskavast „Eesti toit 2015–2020“. Varem on maaeluministeerium koos koostööpartneritega korraldanud selle raames Eesti toidu väljaku 2014. aasta laulupeol „Aja puudutus. Puudutuse aeg“, 2015. aastal esimese üle-eestilise avatud talude päeva ning Eesti toidu kuu.
Laupäeval kuulutati programmi raames välja Hiiumaa maitsete aasta 2016, teatas maaeluministeerium.