15.11.2011 Teisipäev

Lisaainete kasutamine toidus muutub senisest arusaadavamaks

Lisaainete loetelu rakendamine algab 2013. aasta juunist. Määrus koostisosades sisalduvate lisaainete nagu ensüümid, lõhna- ja maitseained ning toitained kohta jõustub aga kakskümmend päeva pärast avaldamist Euroopa Liidu Teatajas.  Loetelud võimaldavad tarbijatel ning toiduainetööstuses tegutsevatel ettevõtetel ja kontrollasutustel kergesti kindlaks teha, milliseid toidu lisaaineid millistes toiduainetes on lubatud kasutada.

„Täna astume Euroopa Liidus uude ajajärku toiduainete turvalisemaks muutmisel", rääkis tervise- ja tarbijaküsimuste volinik John Dalli. „Kahe toidu lisaaineid käsitleva määruse heakskiitmine toob kasu nii inimestele kui ka ettevõtjatele, sest see annab vajalikku teavet, milliseid toidu lisaaineid ja kui suures koguses on lubatud kasutada. Teisisõnu: tarbijad saavad teadlikumaks ja toiduainetetööstus vajalikku teavet uute ja ohutute toodete välja töötamiseks," lisas J. Dalli.

Uues loetelus on selgesti näha, et mõnes toidugrupis on lubatud lisaainete arv üsna piiratud või ei ole nende kasutamine üldse lubatud. Sellised toiduained on näiteks maitsestamata jogurt, või, kompotid, nuudli- ja makaronitooted, tavalised saia-leivatooted, mesi, vesi ning puuvilja- ja marjamahl.

Toidu lisaainete kasutamise üldnõuded on sätestatud Euroopa Parlamendi ja nõukogu 2008. aasta raammääruses, mis jääb kehtima ka edaspidi. Kõnealuses määruses on sätestatud üldraamistik, millel põhinevad kõik toidu lisaaineid käsitlevad õigusaktid. Määruses on sätestatud, et toidu lisaainete kasutamine peab olema ohutu, tehnoloogiliselt põhjendatud, tarbijale kasulik ega tohi olla tarbijat eksitav.

Loetelu on leitav siit

Lisateave

Euroopa Komisjon

 

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
430824810 430800019636154 7356040320163199917 n255