Lisaainete loetelu rakendamine algab 2013. aasta juunist. Määrus
koostisosades sisalduvate lisaainete nagu ensüümid, lõhna- ja
maitseained ning toitained kohta jõustub aga kakskümmend päeva pärast
avaldamist Euroopa Liidu Teatajas. Loetelud võimaldavad tarbijatel ning
toiduainetööstuses tegutsevatel ettevõtetel ja kontrollasutustel
kergesti kindlaks teha, milliseid toidu lisaaineid millistes
toiduainetes on lubatud kasutada.
„Täna astume Euroopa Liidus uude ajajärku toiduainete turvalisemaks
muutmisel", rääkis tervise- ja tarbijaküsimuste volinik John Dalli.
„Kahe toidu lisaaineid käsitleva määruse heakskiitmine toob kasu nii
inimestele kui ka ettevõtjatele, sest see annab vajalikku teavet,
milliseid toidu lisaaineid ja kui suures koguses on lubatud kasutada.
Teisisõnu: tarbijad saavad teadlikumaks ja toiduainetetööstus vajalikku
teavet uute ja ohutute toodete välja töötamiseks," lisas J. Dalli.
Uues loetelus on selgesti näha, et mõnes toidugrupis on lubatud
lisaainete arv üsna piiratud või ei ole nende kasutamine üldse lubatud.
Sellised toiduained on näiteks maitsestamata jogurt, või, kompotid,
nuudli- ja makaronitooted, tavalised saia-leivatooted, mesi, vesi ning
puuvilja- ja marjamahl.
Toidu lisaainete kasutamise üldnõuded on sätestatud Euroopa Parlamendi
ja nõukogu 2008. aasta raammääruses, mis jääb kehtima ka edaspidi.
Kõnealuses määruses on sätestatud üldraamistik, millel põhinevad kõik
toidu lisaaineid käsitlevad õigusaktid. Määruses on sätestatud, et toidu
lisaainete kasutamine peab olema ohutu, tehnoloogiliselt põhjendatud,
tarbijale kasulik ega tohi olla tarbijat eksitav.
Loetelu on leitav siit