Lauringu sõnul on kõrgete toiduhindade oluline sisend poodide enda suured kulud. "Heal ajal investeerisid paljud ketid selgelt üle, avasid ülemäära poode, kasutasid ebamõistlikult kalleid materjale ja kulutasid liialt juhtimisele," nentis ta pressiteates.
Üks võimalus kulusid vähendada ja hindasid alla suruda, oleks tema sõnul paljude Euroopa riikide, näiteks Saksamaa, Soome ja Hispaania eeskujul suured poed pühapäeviti kinni hoida ning laupäevaseid lahtiolekuaegasid lühendada.
Riik seda reguleerida ei saa, küll aga võivad kaupmehed tingimustes kokku leppida. Niimoodi saaksid poeketid 10 protsenti tegevuskuludest kokku hoida ja toidu hindasid alandada. Kiireteks ostudeks võiksid nädalavahetusel olla avatud näiteks kuni paarisajaruutmeetrised väikepoed,
kirjeldas Lauring.
Tema hinnangul ei ole praegu veel näha, et toiduketid reaalselt kulusid kokku tõmbaks, aga see aeg kindlasti tuleb. "Klient ei suuda lõpmatuseni kinni maksta pidu, mida ta tellinud ei ole. Eriti puudutab see kallimaid poekette, kel läheb raskeks ja kes seetõttu peavad suure tõenäosusega hakkama poode sulgema. Kui küsida igalt ostukorvilt 30 protsenti rohkem kui kõrvalpoes, siis polegi muud valikut. Odavpoed on kogu aeg säästlikumalt kulutanud, saavad selle võrra soodsamalt müüa ning nende käive läheb praegu ülespoole," lisas A1000 Marketi juht.