12.08.2019 Esmaspäev

Taimse liha tootjad haaravad turgu

Selle aasta mais tuli Ameerika Ühendriikides börsile taimse liha tootja Beyond Meat (BYND:US). IPO hinnaks kujunes 25  dollarit ja aktsia tõusis vähem kui nädalaga enam kui 300 protsenti üle 75 dollari, käies juuli teises pooles korraks ära ka üle 230 dollari. Artikkel toob välja, mille poolest on nii antud firma kui ka teised taimse liha tootjad erilised ning milleks on taimset liha üldse vaja.
Taimse liha tootjad haaravad turgu
Taimse liha tootjad haaravad turgu Foto: Pixels

Beyond Meat

Ettevõte loodi 2009. aastal Californias. Nad on algusest peale tegelenud liha taimsete asendustoodete valmistamise ja väljatöötamisega. Tooted luuakse ubadest, teraviljadest, õlidest ja need peaksid olema maitse, lõhna ja tekstuuri poolest samaväärsed tavalise lihaga. Esimesed tooted jõudsid poelettidele üle USA 2013. aastal. Praegu  müüakse burgerikotlette, hakkliha ja vorste, mis kõik on tehtud taimedest. Beyond Meat on USA-s paljude restoranide menüüs ning viimaste uudiste kohaselt hakatakse seda pakkuma kohvikuketis Dunkin Donuts (DNKN:US) ning Subway restoranides. Ettevõttesse on investeerinud näiteks Bill Gates.

2018. aastal oli firma müügitulu 87,9 miljonit dollarit ning kahjum 29,9 miljonit dollarit, sest keskendutakse kiirele kasvule ning tootearendusele.

Impossible Foods

Ettevõte loodi 2011. aastal samuti Californias. Nende missioon on päästa meie planeet liha tootmise kahjustavast mõjust ning asendada see taimedest loodud lihatoodetega. Nad on välja töötanud viisi, kuidas ise toota hemoglobiini, mis annab lihale õige maitse. Hemoglobiini leidub soja taimede juurtes ning selle tootmiseks võeti taimest DNA-d. Firma toode Impossible Burger tuli müügile 2016. aastal ja käesolevast aastast müüakse seda Burger Kingi kiirtoidurestoranides Impossible Whopper nime all. Ettevõttesse on investeerinud näiteks Google Ventures.

Milleks taimne liha?

Liha koosneb ainetest, mis on olemas ka taimedes: valgud, rasvad, mineraalid ja vesi. Loomade kasvatamine on väga ressursimahukas ja toodab palju kasvuhoonegaase. Michigani ülikooli poolt tehtud uuringu põhjal toodetakse ühe Beyond Meati burgeri valmistamisel 90 protsenti vähem kasvuhoonegaase kui lihaburgeri tootmisel. Samuti on selleks vaja 93 protsenti vähem maad ja 46 protsenti vähem energiat. Impossible Burgeri valmistamiseks kulub ettevõtte väitel 95 protsenti vähem maad, 74 protsenti vähem vett ja toodetakse 87 protsenti vähem kasvuhoonegaase, kui tehes kotletti veiselihast. Suur osa inimesi sööb liigses koguses liha, mis suurendab südame- ja veresoonkonna haigustesse haigestumise riski. Tooted pole mõeldud vaid taimetoitlastele, vaid ka kõigile lihasööjatele, kes soovivad vaheldust tavalisele lihale ning vähendada oma ökoloogilist jalajälge.

Mitmekümne teadlase poolt läbi viidud uuringu põhjal jõuti järeldusele, et eurooplased peaksid keskmiselt sööma 77 protsenti vähem liha, et säilitada Maa ökosüsteeme. Nädalas peaks sööma 100 grammi punast liha ja 200 grammi kala või linnuliha. Lähemalt saab uuringu kohta lugeda ERR-i portaalist. Lihasööjatele on taimedest tehtud liha hea võimalus hoida loomse valgu tarbimist kontrolli all. Pariisi kliimakokkuleppe täitmiseks on vaja leida keskkonnasäästlikumaid toidu tootmise viise, sest loomakasvatuse tulemusena eraldub suur osa maailma kasvuhoonegaasidest.

Turg

Maailma lihatoodete turu suurus on 1,4 triljonit dollarit. USA Plant Based Foods Associationi uuringu põhjal kasvas eelmisel aastal USA taimetoidu turg 11 protsenti, viies kogu taimetoidu turu väärtuse 4,5 miljardi dollari tasemele. Kogu USA jae toiduturg kasvas vaid 2 protsenti. Euromonitori hinnangul kasvab aastaks 2023 liha alternatiivide turg 22,9 miljardi dollarini.

Suur huvi taimse liha vastu on toonud turule ka konkureerivaid ettevõtteid. Nestlé (NESN:SW) andis sel aastal teada, et toob samuti USA ja Euroopa turule taimedest tehtud burgeri, partnerluses McDonald’siga pakutakse burgereid juba Saksamaa kiirtoidurestoranides. Samuti avaldas toidutootja Tyson (TF7A:SW), et alustab sel suvel hernestest nagitsate tegemist. Soome ettevõte Verso Food müüb kaubamärgi Härkis all kohalikest ubadest tehtud liha asendustooteid. Lisaks taimsetele allikatele võib valku saada ka putukatest. Fazer tõi eelmisel aastal müügile putukatest tehtud leiva, mis sisaldab 3 protsenti ritsikajahu.

Laboris kasvatatud liha

Lisaks taimsetele alternatiividele on võimalik toota liha laboris. Selleks võetakse elus loomadelt tüvirakud, mida paljundatakse bioreaktoris. Poodides sellisel viisil toodetud liha veel ei müüda, kuid see võib mõne aasta jooksul juhtuda. Kuna suurtes kogustes pole laboris kasvatatud liha veel toodetud, siis ei osata täpselt määrata keskkonnamõju, kuid mõned teadlased on arvamusel, et see on energiakulukam ja toodab rohkem kasvuhoonegaase kui traditsiooniline loomakasvatus. Samas laboris liha tootmine võib vähendada loomakasvatusest põhjustatud veereostust.

Väljakutsed

Üheks probleemiks on taimedest tehtud toodetele nime panemine. Paljudes piirkondades on tugevad regulatsioonid selles osas, mida võib lihaks nimetada, et mitte eksitada ostjaid. Enamasti nõutakse, et liha peab olema loomset päritolu. Samuti on ettevõtetele olnud väljakutseks taimedest tehtud liha paigutamine poodides lihaletti, sest inimesed on harjunud lihatooteid just sealt otsima.


Beyond Meati aktsia hind Nasdaq börsil. Allikas: Stockcharts

Autor: Rainer Kravets
Allikas: LHV

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
430824810 430800019636154 7356040320163199917 n255