Tänavu esimese kolme kuuga tootsid teravilja töötlevad Eesti ettevõtted 46 miljoni euro eest teraviljatooteid, selgub Põllumajandusministeeriumi ülevaatest.
Teraviljatööstuse toodang moodustas 14,4 protsenti toiduainetööstuse ja 2,1 protsenti töötleva tööstuse kogutoodangust, ligi viiendik toodangust eksporditi, teatas Põllumajandusministeerium.
"Võrreldes aasta varasemaga võis tänavu esimeses kvartalis täheldada mõningast nõudluse kasvu siseturul. Eksport aga kahanes mõnevõrra, sest oluliste majanduspartnerite Soome ja Rootsi majandus on jahtumas," ütles ministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti.
Statistikaameti kiirstatistika järgi toodeti tänavu esimeses kvartalis teraviljasaadusi 71 000 tonni, mis on aasta varasemast 2,3 protsenti võrra rohkem. Toodangust moodustas 43 protsenti segasööt, sellele järgnesid teraviljajahu 31 protsendiga, pagaritooted moodustasid 24 protsenti, valikpagaritooted 1,2 protsenti ja tangained 0,8 protsenti.
Eestist veeti tänavu esimese kolme kuuga välja 41 600 tonni teravilja, millele lisandusid teraviljatooted – 14 600 tonni. Teraviljasektoris oli ekspordi osakaal toodangus kõige suurem jahu ja tangainete tootmises, mis moodustas ligi 45 protsenti.
Eestisse imporditi teravilja 26 000 tonni, millele lisandusid teraviljatooted – 58 700 tonni. Olulisemad importöörid olid Läti, Leedu, Ukraina, Soome.
Statistikaameti andmeil tegutses tänavu esimeses kvartalis teravilja töötlevas sektoris 138 ettevõtet, neist 105 olid pagaritoodete tootjad.