02.02.2011 Kolmapäev

Toidukaupade jaehindade muutused jaanuaris

Toidunisu kokkuostuhind on aastaga tõusnud 86%, võrreldes 2 aasta taguse hinnaga on kasv 84%. Toidurukki kokkuostuhind on aastaga tõusnud 142%, kahe aasta võrdluses 79%. Sealiha kokkuostuhind tõusis aastaga 6,5%.

EKI hinnavaatluste andmeil* jaanuaris toidukaupade kallinemine pidurdus, palju toidukaupu võrreldes eelmise kuuga odavnes (piim, hapukoor, kohvikoor, hakkliha, broiler, viinerid, kanamunad, kartul, porgand, kurk ja tomat). Viimase kuuga kallinesid peakapsas (+30,2%), jahutatud forell (+30,2%), suhkur (+6,6%), kondita seapraeliha (+6,4%), või (+3,3%) ja alla ühe protsendi kallinesid leib ja sai. Jahutatud sea- ja veiseliha kallines, enamus lihatooteid odavnes. Piimatoodetest kallines või, teised piimatooted odavnesid. Jaanuaris tõusid köögivilja ja kartuli tootjahinnad, värske kurgi hind langes. Kauplustes köögivili odavnes, kallines vaid värske peakapsas (+30,2%), odavnes ka lahtine kartul (-4,2%) ja värske kurk (–23,5%).

Võrreldes eelmise aasta jaanuariga on tarbijatele märgatavalt kallinenud piimatooted, leib-sai, köögivili ja kala
. Nii oli kilepiim (+43,4%), kohvikoor (+34,4%), hapukoor (+33,1)%, keefir (+30,4%), juust (+17,1%) ja või (+16,2%) kallim kui aasta tagasi. Liha ja lihatoodetest sealiha aastaga odavnes, veiseliha, broiler ja hakkliha ning viinerid kallinesid. Sai kallines aastavõrdluses kauplustes +7,1% ja leib +4,5%. Kauplustes kallines aastaga kogu köögivili, sealhulgas peakapsas +231,6%, värske kurk (+18,4%), import tomat (+16,7%) ja porgand (+14,4%). Lahtiselt müüdav kartul kallines aastaga +44,9%.

 

Toidukaupade hinnad (Eesti tavakaupluste keskmine hind, kohalik kaup, €/kg)

 

 

Hind eurodes

Hind eurodes

Hinnamuutus (%)

 

Jaanuar 2006

Jaanuar 2011

Jaan 2011/  dets 2010

Jaan 2011/ jaan 2010

Jaanuar  2011/ jaanuar 2006

Piim (2,5 % kile)

0,41

0,65

-0,5

43,4

58,5

Keefir (kile)

0,53

0,73

0,2

30,4

37,7

Hapukoor (20%, kile)

1,29

1,91

-0,5

33,1

48,0

Kohvikoor

1,32

1,90

-2,3

34,4

43,9

Või

4,36

6,99

3,3

16,2

60,3

Juust

5,36

7,24

0,0

17,1

35,1

Seapraeliha kondita

4,46

4,76

6,4

-4,9

6,7

Hakkliha kodune

3,43

4,33

-1,2

2,7

26,2

Broiler

2,52

2,61

1,6

1,1

3,6

Viinerid

3,14

3,77

-0,8

0,5

20,1

Muna (L+M)(tk)

0,10

0,12

-5,6

-4,2

20,0

Forell jahutatud

6,22

7,94

30,2

41,4

27,7

Leib

1,03

1,59

0,3

4,5

54,4

Sai

1,11

1,55

0,7

7,1

39,6

Kartul lahtine

0,31

0,39

-4,2

44,9

25,8

Peakapsas

0,23

0,64

30,2

231,6

178,3

Porgand

0,48

0,47

-6,4

14,4

-0,2

Kurk

3,74

3,11

-23,5

18,4

-17,0

Tomat (import)

1,48

1,87

-16,8

16,7

26,4

 Eesti Konjuktuuriinstituut


Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
430824810 430800019636154 7356040320163199917 n255