Toidu ja energeetika hinnad on järjest enam omavahel seotud ning kui maailma peaks tabama energiašokk, siis lähevad ka toiduhinnad üles, ütles Eesti Panga president Ardo Hansson täna toidutööstuse aastakonverentsil peetud ettekandes.
Hansson tõdes, et maailmamajanduses on toormehinnad jätkuvalt hüplikud, ent kiire hinnatõus on peatunud.
Samas on Hanssoni sõnul lootustandev, et meie peamiste ekspordi sihtriikide Läti, Leedu, Soome, Rootsi ja Venemaa tulevikuväljavaated on valdavalt positiivsemad kui euroala keskmine. "Ettevaates ei saa siiski alahinnata negatiivseid riske – euroala ei ole jäädavalt kriisist väljunud ning oluline on valvsust säilitada. Nii et ettevõtjatel on vaja oskust leida tasakaal ettevaatlikkuse ja ettevõtte arendamise tahte vahel," rõhutas Hansson.
Eesti tootjad ja tarbijad on tulevikuväljavaadete osas optimistlikumad kui euroala keskmine. "Tarbijate kindlustunne on viimastel kuudel tõusnud, aga tegelikud ostuotsused sõltuvad eelkõige sissetulekust. Korrelatsioon eratarbimise ja palga vahel on väga suur," lisas ta.
Hansson märkis oma kõnes, et kui paljudes maailma piirkondades on toiduained ületöödeldud, siis Eesti tooted on tema hinnangul autentsed ja head. "Eesti puhul on märksõna autentsus. Kuni te seda säilitate, on väga hea," ütles Hansson konverentsil.