20.11.2012 Teisipäev

Võru vadakust tuleb titetoit

Valio Võru tehases juustuteost üle jäävast vadakust ei tehta enam odavat pulbrit vasikasöödaks, vaid see müüakse Saksamaale piimaasendajate ja sportlaste jõupulbri valmistamiseks. Iga päev sõidab 1700 km kaugusele Saksamaale kaks paakautotäit soolakasmagusat vadakukontsentraati.

Juustu tegemisel eraldub pressi all tihkeks muutuvatest juustukeradest vedelik ehk juustuvadak, kirjutas Maaleht. See sisaldab väärtuslikke vadakuvalke, lisaks suhkruid ja ka soolasid. Varem müüs Võru Juust vadaku Tere Põlva tehasesse, kus sellest tehti pulbrit. Tänavu soetati aga vadakukontsentraadi seadmed, mis aitavad osa vett viieprotsendise kuivainega vadakust välja võtta, nii et kuivainesisaldus tõuseb 28 protsendini.

Sakslastest partnereid huvitavad eelkõige kontsentraadis sisalduvad vadakuvalgud ja neil on kasutada Euroopas ainulaadne tehnoloogia valkude kontsentraadist eraldamiseks.Sakslastest partnereid huvitavad eelkõige kontsentraadis sisalduvad vadakuvalgud. “Neil on Euroopas ainulaadne tehnoloogia, millega eraldavad kontsentraadist vadakuvalgud,” selgitab Ollik.

Tulemuseks on vadakuvalgupulber, millest valmistatakse beebide toidusegusid ja piimaasendajaid ning sportlastele lihaskasvu soodustavaid proteiinipulbreid.

“Selle jaoks sobiv vadakuvalk peab olema äärmiselt kõrge kvaliteediga, hoopis teisel tasemel kui pulber, mis läheb vasikasöödaks,” märgib ekspordidirektor.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
430824810 430800019636154 7356040320163199917 n255